Suojoen kartano ja kievarin alue

Suojoen tilalla on pitkä ja vaiheikas historia, joka alkaa jo 1700-luvulta. 1800-luvun alkuun mennessä tilasta oli jo muodostunut suuri maatalouskartano. Tila toimi myös käräjäpaikkana ja Hietaman koulu aloitti toimintansa tilan alueella 1800-luvun lopulla.

Suojoen tila tuli Äänekosken maalaiskunnan haltuun v. 1932, jolloin Suojoesta tuli maalaiskunnan hallinnollinen keskus. Tällöin tilan päärakennus toimi maalaiskunnan kunnantalona. Talvisodan jälkeen tilasta jaettiin 15 asutustilaa.

Suojoki on toiminut myös postitoimipaikkana ja tilan alueella järjestettiin maatalousnäyttely vuonna 1952. Suuren navettarakennuksen, jossa nykyisin toimii ravintola Kartano Kievari, yhteydessä sijaitsi maalaiskunnan vapaapalokunnan paloasema. Vuonna 1970 tila myytiin teollisuuskäyttöön ja kristilliselle yhdistykselle. Äänekosken seurakunta osti tilan 1983. Myöhemmin osa alueesta myytiin matkailukäyttöön. Entisen suurtilan alueella sijaitsevat nyt Kartano Kievari, puutarhakylä ja kyläkirkko.

Suojoen historiasta ja alueesta tehtiin vuosina 2004–2005 dokumentti, jonka tekijöinä oli nuoria media- ja teatterialan ammattilaisia ja opiskelijoita: oman kylän poika Lasse Forsgren sekä Mika Lahtinen, Antti Sironen ja Tuuli Vuorinen.

Suojoen puutarhakylä

Kartano Kievarin läheisyydessä sijaitsee puutarhakylä.

Kartano Kievarin Teatteri

Kartano Kievarin yhteydessä on kesäteatteri, jossa on 750-hengen nouseva, katettu katsomo.

www.kartanokievari.fi